2015. július 26., vasárnap

#11 Könyvkritika: Sarah Dessen-Álom két keréken


Hát számomra ez a könyv nem volt valami nagy álom. A boritó és a cím alapján valami jó pörgős,vicces és romantikus regényre számitottam. Hát nagyon nem olyat kaptam. Maga az alaptörténet jó lett volna: egy lány aki a szülei válása óta nem tud éjszaka aludni és ezért egész éjjel a városban mászkál. A nyáron úgy dönt,hogy elmegy pár hétre apjához és annak új családjához,akiket mellesleg ki nem állhat. Elmegy tehát az apjához és egyből belecsöppen a locsifecsi lányok,helyes fiúk és bulik körébe. Aztán találkozik Elivel aki úgyszintén nem alszik éjszaka,ezért minden éjjel együtt járják a várost.

De hiába jó az alapsztori ha az író nem tudja jól megírni. A történetvezetés nagyon nem tetszett,össze-vissza ugráltunk az időben és akkor most gondolkozhattál,hogy:"Na állj!Most akkor mivan? Az előbb még teljesen másról volt szó!"
A szereplők...na azon kiborultam. Auden,a főszereplő lány,sose csinált semmit gyerekként,csak tanult. Ráadásul felsőbbségesnek érzi magát a többiekkel szembe,merthogy okos. Ha nem sikerült neki valami úgy ahogy azt ő elképzelte akkor már hisztizett is.
Auden szülei valami eszméletlen katasztrófák voltak. Az anya rosszabb mint egy lázadó tinilány,csak sajat maga érdekelte és mindenkit elítélt aki nem úgy gondolkodott és cselekedett ahogy azt ő akarta. Az apa,nos,ő talán még az anyánál is rosszabb volt. Felnevelt két gyereket,erre mikor az új feleségétől is lett gyereke,akkor bepánikolt és inkább el akart válni. Egyik gyerekével sem törődött különösebben,a feleségének sem volt hajlandó segitení,hogy az a szegény nő néha tudjon pihenni a pici baba mellett. Őnző és kiállhatatlan férfi volt,akit senki nem érdekelt,magán kívűl.
Heidi,az apa új felesége,egész tűrhető szereplő volt. Dolgozott a saját boltjában,mellette nevelte a kislányát,Thisbét,és próbált összebarátkozni Audennel. Heidi nehezen engedte,hogy segítsenek neki,és ő volt az egyik olyan szereplő,akiről kiderült a könyv során,hogy a rózsaszin,lányos viselkedés mögött állhat egy nagyon okos és erős nő.
Maggie,Esther és Leah legjobb barátnők voltak,bár szinte sose értettek egyett. A három lány bármennyire is különböztek,mindben megvolt az a lányosság,ami Audenből hiányzott,ígyhát nehezen találták meg Audennel a közös hangot. Maggie egy igazán sportos lány,aki amellett nagyon okos is. Eshter egy nem nagyon barátságos lány,de attol még ottvolt mindig ha segítségre volt szükségük barátnőinek,vagy Audennek. Leah.Nos ő volt tipikusan az a lány aki egész nyáron csak pasizni akar. Csakhát szerencséére-vagy talán balszerencséére?- barátnői ezt nem nagyon engedték neki.
Az utolsó főbb szereplő Eli,akinek legjobb barátja autóbalesetben meghalt amikor egy biciklis versenyről tartottak haza,teljesen magába volt fordulva. Senkivel sem beszélt és nem csinált semmit. Aztán a könyv végére sikerűlt valamennyire túllépjen a gyászán és ezt Audennek köszönhette.
A mellékszereplőket szerettem talán a legjobban,mert ők voltak azok akiken lehetett nevetni. Adam,Wallence,Hollis segítettek valamennyit a könyvön,mert ők voltak a legviccesebbek.
Volt pár nagyon abszúrd dolog a könyvben,amik engem kiborítottak,de ettől eltekíntve nem volt nagyon rossz könyv. Bár nem szivesen olvasnám el mégegyszer. Az eleje szerintem unalmas volt,de aztán döcögve,de valamennyire beindult a cselekmény.
Tehát erre a könyvre 10-ből 6-t adnék,mivel maga a sztori tetszett,csak a szereplők és a történetvezezés elrontotta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése