2016. július 31., vasárnap

#12 Top 10-es lista: Amit csak Potterhead-ek értenek


Többségünk gyerekkorának meghatározó része volt a világszinten híres varázslótanonc története, akinek sorsát 7 köteten keresztül követhetünk nyomon. Igen, ha ebből nem esett volna le valakinek, a Harry Potter sorozatról beszélek. Valamilyen szinten minden ember ismeri a sztorit, ki a filmekből, ki a videójátékokból, ki pedig a könyvekből. J. K. Rowling képes volt létrehozni valami annyira örök imádatot és hírességet viselő dolgot, ami vetekszik ama nagy nevekkel, mint az AC/DC vagy a Beatles. De ez nem Rowling istenítéséről fog szólni najó, részben de, nem is a sorozat más nagy nevekkel való hasonlítgatásáról, hanem arról, hogy miért is lehet ennyire imádni a Harry Pottert.

WARNING! A bejegyzés egy nagyon nagy fangirl keze alól kerül ki, úgyhogy nem garantálom, hogy a poszt mentes lesz bármilyen szintű fangörcstől. Megértését köszönöm!


10. Hihetetlen méretű karakter jellemfejlődés


Egy könyv lehet jó akkor is, ha a karakter kábé semmi nem változik az események sorozatában, de valljuk be, eléggé ritka. Ellentétben a Harry Potterrel, ahol a már csak a könyvsorozat terjedelme miatt is elengedhetetlen a karakter-fejlődés, nem mellesleg Rowling nem sajnálta a könyveket oldalszám szempontjából sem, így az első három részt leszámítva, ritka hosszú regényeket kapunk a pénzünkért. Mi is lehetne annál jobb, mint egy kitalált világban játszodó varázslódiák izgalmas kalandjait olvasni az esős/ napos/ borongós/ szeles napon 600-1000 oldalon keresztül? Én tudom, hogy ez minden könyvmoly álma, maga a kézben fogható Paradicsom.


9. Valós kamaszkori problémákra is választ kaphatunk belőle



Szerelem, megfelelési kényszer, beilleszkedési vágy, barátszerzés, kiközösítés, kivételezés. Csupa olyan dolgok, amiken a mi kis főhősünk egytől egyig végigmegy, példát mutatva ezzel nekünk, egyszerű mugliknak, hogyan is kezeljük a valós világban az ehhez hasonló szituációkat. Valahol mélyen, vagy kevésbé mélyen, de ott van az, hogy mindent jól akar csinálni, és az a bizonyos "Ha neki sikerült, nekem is sikerülhet, nem?" érzés. A sorozat pedig pont ezekre a dolgokra nyújt egy alternatív, felhasználható megoldást, csak egy kicsit figyelni is kell arra, amiről olvasunk.


8. Ha egyszer magába szippantott, onnan nincs menekvés


A könyveket talán legjobban az Azkabanhoz tudnám hasolítani: ha egyszer elfogott, onnan már nem tudsz kimenekülni kivéve ha Sirius Black vagy. Mindenki ismer legalább egy jelentőségteljes mozzanatát a sorozatnak, és biztos vagyok benne, hogy egy vérbeli Potterhead nem egyszer nyírta ki gondolatban egy-egy ellenségét a főbenjáró átkok legismertebbjével, az Avada Kedavra-val. Vagy csak én vagyok ennyire beteg? Megvan az, hogy egy fapálcával hadonászol a zár felé az Alohomora-t ordítozva? Vagy ha lusta vagy, megpróbálod magadhoz varázsolni az Invito-val a távírányítót? Nálam ezek már rég ki vannak pipálva.


7. Egymillió olvasatlan könyved van a polcon, de ha unatkozol, valahogy mégis valamelyik Harry Potter kötet kerül a kezedbe


Ez kicsit kapcsolódik az előzőkhöz, a függőség szempontjából. A kicsi Harry Potter felnövésének történetét képtelenség megunni. Bárhányadszor is olvasod, ugyanúgy képes vagy körömrágva végigizgulni a Voldemort-Harry harcokat, vagy végignevetni a Harry-Malfoy szó-, illetve fizikai vagy mágikus csatákat. Hagridot képtelenek vagyunk nem imádni, annak ellenére, hogy tudjuk, a könyv semmit sem változott, és mindig el fogja követni ugyanazokat a badarságokat, mint amiket első olvasásra követett el, és egy Dumbledor kaliberű iskolaigazgatóról álmodozunk. Együtt remegünk Harry-vel a Trimágus tusa fordulói előtt, és álláspontot foglalunk a Hermione és Ron között kialakuló parázsvitákkor. Csupa-csupa olyan dolog, ami miatt ezredjére is levesszük az első kiadásbeli, agyonolvasott Harry Potter köteteinket a polcról.


6. Ráharapsz minden exklúziv kimaradt, vagy kiegészítő fejezetre, fan artra, fan fictionra


A Pottermore valószínűleg számodra se új, és te is ámulattal nézelődsz a szebbnél szebb fan artok között, kimaradt jeleneteket olvasgatsz, vagy csak úgy tengsz-lengsz és HP-s infókkal tömöd magad. Na igen, nálam ezek elmaradthatatlan dolgok egy-egy unalmas délután, amikor tényleg nincs mit csinálnom.
Ha már itt tartunk, nagy valószínűséggel azonnal rákattintasz egy olyan blogra, amelynek címe tartlamazza a "Roxfort", "Harry Potter" és a "Harry Potter Fan fiction" szavakat. Személy szerint én mindig arra jövök rá ilyenkor, hogy bármennyire is ügyes bloggerről beszélünk, az eredetit akkor sem lehet überelni.


5. Nincs jobb érzés, mint másik Potterhead-del találkozni


Megvan az, hogy egy ismerkedés alatt, legyen az bármilyen jellegű, "teljesen véletlenül" felmerül témaként a Harry Potter? Micsoda boldogsággal képes elönteni az embert a tudat, hogy vannak még olyan emberek, akik vele együtt rajonganak a varázslóvilágért, és képes vagy kitárgyalni az illetővel a könyvek mozzanatait. Elvitatkozni arról ki miért szereti/ nem szereti Malfoyt, Pitont, vagy éppen az elválaszthatatlan triót, Harryt, Hermionet és Ront. Megcsillogtathatod, hogy hány féle varázsigét tudsz, vagy eldicsekedhetsz azzal, hogy hányszor olvastad már a teljes sorozatot. Valaki mindig lesz, aki megért téged, és aki veled együtt ujjong mindenféle új Harry Potteres hírnek.


4. Legalább egy kvízt kitöltöttél már


Tegye fel a kezét aki soha nem töltött ki egyetlen tesztet sem azzal kapcsolatban, hogy például, melyik roxforti házba kerülne. Nagyon remélem, hogy egy kéz sincs a levegőben, mert másképp beindul a pszihopata fangirl énem, és elkezdelek kvízekkel bombázni. Azok közül, akik pedig már legalább egy teszten túlvannak: M.I.N.D.E.N.K.I. arra vágyik, hogy a Teszlek Süveg a Griffendélve sorolja be, mert ugye onnan kerülnek ki a híres, nagy és jó varázslók. Személy szerint, én sose voltam oda a Hollóhátért, vagy a Hugrabugért. Nem sokat lehet tudni róluk, ellentétben a két szöges ellentéttel, a Griffendéllel és Mardekárral. Tipikusan az a személy vagyok, aki ízig-vérig Griffendélesnek tartja magát, és elképzelhetetlen számomra, hogy a gonoszok, a Mardekárosok közé kerüljek.
Fun fact: múltkor kitöltöttem egy Pottermore-s tesztet ezzel a témával kapcsolatban, és nekem hatalmas traumaként a Mardekárt adta ki eredményül. Had ne mondjam, három napig traumáztam a barátnőimnek, hogy "De ééén neeeeem akaarooook Mardekáros lenniiii!!!!!!!!".


3. Amióta az eszed tudod, várod a leveled


Szerintem mindenkinek megvan az a jelenet, ahogyan Harry megkapja az első levelét a Roxfortból a híres-neves bagolypostával meg aztán a 10.000. is, de ez részletkérdés. Ki nem képzelte el legalább egyszer, hogy egy roxforti bagoly beállít hozzá a levéllel, amelyben azt írják, hogy ő tulajdonképpen egy boszorkány/ varázsló, és ősztől a tanévet az egyik legnagyobb mágusiskolában kezdi. Személy szerint, ha én végre megkapnám, úgy rohannék a 9 és háromnegyedik vágányhoz, mint akit üldöznek. Adió Nagyvárad, Helló-belló Roxfort! :3


2. Bezsongsz már csak az ereklyék gondolatától is



London. Harry Potter üzlet. MINDENFÉLE Harry Potteres cucc. Na, ez az a három dolog, ami ha megvan egy helyen, akkor engem még csak a közelébe se szabad engedni, mert képes vagyok zaciba csapni mindent, mert ugye halaszthatatlanul szükségem van egy Voldemort/ Dumbledor/ Harry pálcára, egy Halál ereklyés nyaklácra, egy Griffendéles sálra, egy dobozzal a Bagoly Berti féle mindenízű drazséból. A lehetőségek száma végtelen. Biztos vagyok benne, hogy én abban a boltban sírógörcsös-pszihónevetéses-visítós fangörcsöt kapnék...


1. Tudod milyen nap van ma


Iiiiigen, pontosan, egyre gondolunk. Ma van a mi kis Harrynk születésnapja!!! Tisztelegjünk előtte magasra tartott pálcával és énekeljük a "Boldog szülinapot". :D
Itt le is lövöm az egész poszt lényegét: nevezzük szülinapi különkiadásnak, vagy ahogy akarjátok, de ez a bejegyzés a sebhelyes varázslónk tiszteletére íródott. Tessék értékelni, mert mondjuk úgy, hogy hajnalig dolgoztam rajta, csak hogy időben kész legyen.
Nem nagyon tudok méltó befejezést adni a listának, úgyhogy olvassátok Alan Rickman (Perselus Piton) szavait zárásként: " When I'm 80 years old and sitting in my rocking chair, I' ll be reading Harry Potter. And my family will say to me ' After all this time?' and I will say, 'Always.' "

U.i.: kicsit depisre sikeredett a vége, úgyhogy megosztok egy másik ünnephírt is. Július 25. volt a blog egy éves, de mivel én nem voltam net közelben, ezért semmiféle szülinapi bejegyzéssel nem tudtam készülni. Úgyhogy a mai napon végülis egy dupla-szülinapot ünnepelhetünk. :D
Boldog szülinapot Harry Potter és boldog szülinapot Brigi könyvkuckója! <3

2 megjegyzés:

  1. Gratulálok Brigi! :) <3 <3 És imádom a Blogod! Várom a további bejegyzéseket!
    Puszi: Bius :D <3 :D

    VálaszTörlés